La JSC i el Dret a decidir

La Joventut Socialista de Catalunya aposta per la defensa del dret a decidir del poble català.

Des del federalisme la JSC defensa el dret a decidir del poble de Catalunya. El federalisme vol dir la unió dels pobles en llibertat. Per això apostem per la defensa del dret a decidir del poble de Catalunya sobre quin model nacional i d’encaix amb l’Estat volem exercir, a partir de la celebració d’un referèndum o consulta. I per això promourem les modificacions legislatives necessàries per poder donar resposta a aquesta qüestió, que implica la reforma de la Constitució Espanyola. 

La resposta de la Joventut Socialista de Catalunya és clara: el federalisme asimètric. Un federalisme asimètric construït des de l’afirmació nacional i la voluntat d’entesa, defensat sense complexos a banda i banda de l’espectre polític.

Un federalisme que marqui com a objectiu la reconstrucció del pacte constitucional. Un nou pacte que permeti una transició federal. Una transició federal entesa no com una utopia, sino com la modernització necessària i urgent que l’Estat de les Autonomies necessita i que té pendent des de fa massa temps es configura com la garantia dels drets socioeconòmics que han estat laminats per la crisi econòmica. Una transició federal que oxigenaria les institucions i faria partícips d’aquest nou pacte a les generacions que no vàrem votar la Constitució del 78.

El federalisme és la solució possible que permetria regenerar un status quo que ha donat sobrades mostres d’esgotament i que garantiria la cohesió social i nacional que ens cal preservar.

La JSC aposta per un federalisme que reconegui un nou status institucional per Catalunya; propi, bilateral i preferent. Volem més autogovern per Catalunya desplegant l’Estatut d’Autonomia, que s’ha aturat amb els governs de dretes.

Treballarem per una reforma del Senat, com a veritable cambra de representació territorial en un model federal. Exigirem el ple reconeixement de les llengües oficials de l’Estat com a llengües de treball, intervenció i comunicació en les institucions de l’Estat i també en el Senat tant dins de la cambra com en la seva relació amb la ciutadania.

Apostem per un pacte fiscal federal, que defineixi un model equilibrat, solidari i competitiu en quant al sosteniment de l’Estat del Benestar, que millori la qualitat de vida dels catalans i les catalanes, però que sobretot garanteixi un tracte just per a Catalunya, basat en el principi d’ordinalitat, fixant un límit a la nostra aportació solidària al conjunt de l’Estat. Un federalisme de caràcter fiscal, que ens faci responsables i protagonistes de la despesa pública a Catalunya. Ara bé, volem ser responsables i protagonistes dels ingressos i la seva normativa.

Joventut Socialista de Catalunya

Anuncis

Posted on 16 gener, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.